Den 2 februari avgörs vem som blir Vassaste Kocken 2011. Det är de sju som lyckades bäst i höstens uttagningstävlingar som utmanar regerande mästaren Simon Tennemo. Det kan bli rekordslakt.
Spridningen i årets final är större än vanligt och hela landet är representerat från Malmö i söder till Umeå i norr.
Åldrarna varierar också kraftigt i startfältet. Yngst hittills i tävlingens historia är 19-årige Thomas Sjögren från Tjörn. Han matchas bland annat mot superrutinerade Jari Karlsson som tävlar för femte gången i tävlingen.
En nyhet i årets tävling är grenen fågelstyckning. Där ska de tävlande så fort som möjligt stycka en kyckling enligt så kallad ”french cut”. Flera av finalisterna uppger att det har blivit en favoritgren.
Världsrekorden som kommer att utmanas under finalen är:
majonnässlagning (göra en majonnäs från grunden) – 39 sekunder.
precisionsportionering (stycka lax i sex portionsbitar med minsta viktavvikelse) – 20 gram.
äggvispning (kläcka, separera och vispa åtta äggvitor till så hårt skum att skålen kan vändas upp och ned) – 1 min 7 sek.
Finalister i Vassaste Kocken 2011
Namn Restaurang Ort
Simon Tennemo Imperiet Stockholm
Martin Bramell Brogatan på Lundia Lund
Daniel Pettersson Svarta Örnshuset Halmstad
Thomas Sjögren Salt & Sill Tjörn
Kennie Lannér Peppes Umeå
Marcus Lindgren Sjöbo Gästgifvaregård Sjöbo
Jari Karlsson P2 golfrestaurang Linköping
Daniel C Högnert Årstiderna Malmö
Om Vassaste Kocken
Vassaste Kocken är en tävling i hantverksskicklighet och snabbhet och belönar de kunskaper som de bästa kockarna besitter. Tävlingen arrangeras av branschtidningen Restauratören. Den avgörs på Restaurangexpo på Kistamässan den 2 februari klockan 14.00. Tävlingsmomenten i år är: finhacka lök på tid, kockkunskap, separera och vispa äggvita på tid, precisionsskära fisk i portionsbitar, stycka fågel på tid, bereda en majonnäs på tid samt tillreda en enklare restaurangrätt på tid. Förstapriset är 25 000 kronor. Vassaste Kocken har arrangerats sedan 2004 och årets tävling är den sjunde i ordningen.
Huvudsponsorer: Menigo, Restaurangassistans och Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare (SHR).
Leverantörer: JA Sundqvist, Segers, Restaurangakademien, Aquavit och Easyfairs.
Mer information hittar du på www.restauratoren.se/vassaste